Tartalom:

  • Magyar királyok és uralkodók – 2. rész: Szent István
  • Lelkünk és az izmok kapcsolata – A kineziológia története és alapjai
  • Merj kötődni, merj szeretni!
  • Belső szépség – filmajánló
  • Húsvét misztériuma – A Golgotai Misztérium a szellemtudomány fényében
  • Tékozlás és áldozat
  • Az anyagiasság súlyos ára – 2. rész
  • Az emberi szervek titkai – 4. rész: Vese
  • Könyvajánló – Brian Gray: Madonna
  • Húsvéti mesék
Megvásárol (nyomtatott)
   
Letölt (PDF)


< 110      109. szám      108 >

Ízelítő a cikkek tartalmából:

Magyar királyok és uralkodók 2. – Szent István

Cikksorozatunk következő szereplője Szent István király, akinek alakját és korát számos titok és tévhit övezi. Alapvetően két szélsőséges, de egyaránt téves kép él Istvánról a köztudatban: vagy az országot Európához kapcsoló, országalapító szentként tekintenek rá, vagy saját népe és annak ősi hite ellen forduló hazaárulóként. Cikkünk segítségével árnyaltabb, az igazsághoz közelebb álló képet alkothatunk róla.

Lelkünk és az izmok kapcsolata – a kineziológia története és alapjai

A kineziológia egy lassan 100 éves tudományág, amely ez idő alatt hosszú fejlődési utat járt be. A kezdeti, fizikai megfigyelésektől és terápiás gyakorlatoktól a lélekgyógyászatig haladva számtalan testi-lelki nehézségre hozhat gyógyírt. Ebben az írásban bemutatjuk működési elveit, fejlődésének történetét, legfontosabb ágazatait, illetve felhasználási területeit.

Merj kötődni, merj szeretni! – Gondolatok Sue Johnson Ölelj át! Című könyvéről

Napjaink társadalmát a szeretethiány uralja, miközben sosem volt még ennyi egyedülálló ember körülöttünk. A kapcsolatainkban jelentkező problémák, de testi betegségeink is jórészt a gyermekkorunkban megélt, kötődéssel kapcsolatos zavarokból, traumákból táplálkoznak. Mind önmagunk és a hozzánk közelállók mélyebb megértése, mind a gyógyulás reményében érdemes tehát közelebbről is megvizsgálnunk a kötődés, a kötődő nevelés témakörét, amihez jelen cikkünk kiváló kiindulási pontot adhat.

Belső szépség – „Elfogadlak, akárki vagy, akármilyen vagy…?” (filmajánló)

A film főszereplője, Woo-jin, a 29 éves fiatalember minden reggel más testtel ébred fel. Van, hogy sovány kamaszfiúként, máskor köpcös, szakállas ötvenesként, kisiskolás fiúként vagy idős nagymamaként. A furcsa jelenséggel lassan megtanul együtt élni, sőt, kihasználni az előnyeit. A gondok akkor kezdődnek, amikor komolyan beleszeret egy lányba… Szórakoztató közönségfilm Dél-Koreából – egy kis csavarral.

Húsvét misztériuma – a Golgotai Misztérium a szellemtudomány fényében

Húsvéti cikkünkben ezúttal a Golgotai Misztérium jelentőségéről, a földi és szellemi igazságokról, valamint a szenvedés és a megváltás kapcsolatáról olvashatunk. Krisztus öt sebe kapcsán megtudhatjuk, mit tanít róluk az ezoterikus kereszténység, hogyan függnek össze a hét főbűnnel, illetve hogyan tárhatjuk fel saját sebeinket és a mögöttük rejlő kincseket.

Tékozlás és áldozat

Korunkban sokan tekintenek magukra mások vagy a sors, a körülmények áldozataként. Az önkéntes áldozathozatal korántsem ilyen népszerű jelenség, holott emberi mivoltunk egyik kulcsfontosságú jellemzője, hogy képesek vagyunk szeretetteljes áldozatot hozni másokért. Az áldozathozatal fogalmának értelmezése, illetve az áldozattá válás folyamatának ismertetése mellett jó néhány szívmelengető történetet is olvashatunk ebben a cikkben igazi, önfeláldozó hősökről.

Az anyagiasság súlyos ára – a kapitalizmus árnyoldalainak tudatosítása és meghaladása 2. rész

Számos kutatás kimutatta már, hogy az anyagias emberek kevésbé boldogok és elégedettek, többet szoronganak és gyakrabban szenvednek függőségektől. Szerencsére számos lehetőség kínálkozik, amivel megakadályozhatjuk, hogy az anyagiasság tovább rombolja életünk minőségét. Cikksorozatunk második részében a kapitalista-anyagias szemlélet lehetséges alternatívájaként megjelenő szemléletmódokról, módszerekről és mozgalmakról olvashatunk.

Az emberi szervek titkai 4. rész: a vese

Mi az összefüggés a vesék, valamint a fej és a torok régiója, illetve a légutak között? Mi az a „vándorvese”? Milyen hatással vannak lelki élményeink a vese működésére? Hogyan reagál a mellékvese a minket érő stresszre? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk az emberi szerveket bemutató cikksorozat aktuális részéből.

Brian Gray: Madonna – A zodiákus felfedezése Raffaello Madonna-sorozatában

Rudolf Steiner 1908 nyarán beszélt először Raffaello Madonna-festményeinek gyógyító hatásáról, egyik tanítványa, Felix Peipers pedig Steiner útmutatásai alapján 1908-1911 között kidolgozott egy a műalkotásokhoz kapcsolódó kontemplációs-meditációs módszert, ami az érzelmi zavarokat hivatott enyhíteni, gyógyítani. A festményekről, azok spirituális elemzéséről és a terápiás módszerről szól Brian Gray hamarosan magyarul is megjelenő könyve, melyből egy kis ízelítőt kapnak a cikkben a Manifesztum olvasói.

Húsvéti mesék

Az első történetben egy öregember indul a „legszebb ország” keresésére, próbákkal teli útján pedig a Pásztor vezeti őt. Jakob Streit három rövid meséje a gyermek Jézus korába repít minket.