< 116      115. szám      114 >

Ízelítő a cikkek tartalmából:

Magyar királyok és uralkodók 8. rész – II. András kora

A magyar nép által szentként tisztelt II. András királyunk 1217-ben indult el seregeivel a Szentföldre, hogy sikeresen visszafoglalja Jeruzsálemet a szaracénoktól. Cikkünkben trónra kerülésének körülményeiről, közösségteremtő törekvéseiről, a keresztes hadjáratokban betöltött egyedülálló szerepéről, valamint az Aranybulla születéséről olvashatnak.

A kommunikáció zavarai és feloldásuk – 2. rész

Friedemann Schulz von Thun pszichológus szerint minden közlésünk négyféle üzenetet közvetít a címzett felé: tárgyi, önmegnyilvánulási, kapcsolati és felszólító tartalma is van. Cikksorozatunk második részében bemutatjuk, hogy mit is jelent ez a négyféle üzenet, milyen gyakori hibákat követünk el az egyes területeken, és hogyan kerülhetjük el őket.

Amire nincs magyarázat – 3. rész

Dr. Rupert Sheldrake angol biokémikus szerint eljött az ideje, hogy fény derüljön a materialista tudomány objektivitásának illúzióira. Cikksorozatunk befejező részében Dr. Sheldrake munkásságát alapul véve sorra vesszük, milyen eszközökkel igyekeznek fenntartani a tudósok a tényszerűség látszatát, bemutatjuk a fizika által „állandónak” nevezett tényezők változékonyságát, illetve az objektívnak mondott kísérletek értelmezésének szubjektivitását is.

Pünkösd misztériuma

Minden ünnep egy titok, amely megfejtésre vár. A pünkösdi ünnep misztériumának megértéséhez először a legnagyobb titkot, az Isteni Szentháromság titkát kell megvizsgálnunk. Hogyan jelenik meg a Szentlélek az Ó- és az Újszövetségben? Hogyan segíti életfeladatunk megvalósítását? Mit jelent a Szent Szellem általi (újjá)születés? Melyek a Szentlélek befogadásának előfeltételei?

Zero waste, avagy nulla hulladék

Magyarország minden lakosa évente közel 400 kg hulladékot termel, holott átgondolt vásárlással és tárolással rengeteget segíthetnénk magunkon és a Földön, amelyen élünk. Cikkünkből megismerhetik a Zero waste mozgalom alapelveit, illetve gyakorlati tippeket kapnak ahhoz, hogy ezek alapján átformálják mindennapi életüket.

Egy király halála – Martin Luther King utolsó évének igaz története (könyvajánló)

Tavis Smiley frissen megjelent könyve Martin Luther King életének utolsó évének eseményeit, az egyre mélyülő, és végül az életét követelő merénylethez vezető válságot mutatja be. King ekkor már nem csak az amerikai feketékért harcolt, hanem a világ minden elnyomott, szegénységbe taszított emberéért, ami miatt egyre több támadást kapott minden oldalról. Példamutató történet a bátorságról, a hitről és a hűségről.

A jóindulatú sejtburjánzás

Cikkünk betekintést nyújt abba, hogy az antropozófus orvoslás hogyan tekint a jóindulatú sejtburjánzás jelenségére. Milyen erők működnek magasabb testeinkben és milyen folyamatok indulnak be, ha felborul a köztük lévő egyensúly? Külön kitérünk az egyre gyakrabban jelentkező pajzsmirigy-túlműködés hátterére és annak szelíd gyógymódjaira.

Az igazi csoda, amely benned és bennem van – ajánló az Igazi csoda című filmhez

Mit jelent másnak lenni és együtt élni azzal, aki más, mint a többség? Milyen ajándékot kapok, ha képes vagyok megnyitni a lelkemet a másik előtt? Fel tudom-e fedezni magamban, hogy – mint mindenkiben – bennem is van valami más, sérült, szégyellni és rejtegetni való, aminek a felvállalása, szeretete hatalmas kincseket rejt? Stephen Chbosky filmje egy különleges kisfiú és egy különleges család történetén keresztül járja körbe ezeket a témákat.

Piroska és a farkas: fabula vagy varázsmese?

A többi klasszikus meséhez hasonlóan a Piroska és a farkas is az emberi lét legfontosabb kérdéseit feszegeti: ki vagyok én? Mi vár rám? Mire (nem) figyelmeztet az anyám? Jó-e a világ? Mit jelent jónak lenni? Van-e Gondviselés, és lehet-e hinni Benne? Rendhagyó meseelemzésünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe egy igazi meseklasszikus kapcsán.