< 117      116. szám      115 >

Ízelítő a cikkek tartalmából:

Majommá tett emberiség – avagy az evolúcióelmélet kritikája 1. rész

Új sorozatunkban a modern természettudományok egyik alappillérének számító evolúcióelméletet vesszük górcső alá, amit születése óta komoly viták öveznek. Ismertetjük az elmélet alapjait, és néhány komoly problémát vele kapcsolatban. Szó lesz többek között bámulatos állati teljesítményekről, rendhagyó régészeti leletekről, illetve a sejtek működésének olyan aspektusairól, melyek mind nehezen magyarázhatók az evolúcióelmélet fényében – ha jobban belegondolunk.

A sárkánynak meg kell halnia – A mese időtlen orvosság gyermeknek és felnőttnek

A klasszikus mesék egyik vastörvénye, hogy a hősnek szembe kell szállnia a sárkánnyal, és (égi segítséggel) le kell azt győznie. Cikkünkben mai világunk külső és belső sárkányairól lesz szó, illetve arról, hogyan segítheti nemes küzdelmünket maga a mese. A cikk első részében főleg a kívülről veszélyeztető internetsárkánnyal, a második részben lelkünk belső sárkányaival vesszük fel a harcot.

Az allergiákról – nem csak betegeknek

Az allergiás tüneteket alig több mint 100 éve figyelték meg először, mára viszont már népbetegséggel van dolgunk. Cikkünk sorra veszi a legjellegzetesebb tüneteket, az allergiával kapcsolatos tévhiteket, a lehetséges gyógymódokat, illetve az antropozófus gyógyászat megközelítését is.

Magyar királyok és uralkodók 9. rész – IV. Béla

A magyar nép által szentként tisztelt II. András királyunk 1217-ben indult el seregeivel a Szentföldre, hogy sikeresen visszafoglalja Jeruzsálemet a szaracénoktól. Cikkünkben trónra kerülésének körülményeiről, közösségteremtő törekvéseiről, a keresztes hadjáratokban betöltött egyedülálló szerepéről, valamint az Aranybulla születéséről olvashatnak.

Emlékezz a halálra! – mert beragyogja az életet… (ajánló Paul Kalanithi Elillanó lélekzet című könyvéről)

Paul Kalanithi idegsebésznél 36 éves korában négyes stádiumú tüdőrákot diagnosztizálnak. Egyik nap még haldoklókat kezelő orvos, a következő napon viszont már életéért küzdő beteg – és ezzel a jövő, amit feleségével megálmodtak, szertefoszlik. Életrajzi könyvében (amit halála után a felesége fejezett be) végigkísérhetjük a halállal való szembenézés fázisait, eljutva oda, hogy ajándékként tekint rá, ami átformálta a gondolatait, a kapcsolatait, az egész életét.

Michael-impulzus a tudati lélek korában – Szent Mihály ünnepe a szellemtudomány fényében

Az emberiség a XIX. század végén új korszakba lépett, melynek szellemi vezetője, inspirátora Michael arché. Ebben az időszakban meg kell újulnia az ember kapcsolatának önmagával, embertársaival, a természettel és az Égiekkel is – tudatossággal és szellemiséggel kell áthatni mind a négy területet. Sorozatunk legújabb cikke a michaeli önismerethez ad kulcsokat fizikai, éteri, asztrális és szellemi szinten.

A máj mint az egészség kulcsa – Hogyan segíthetjük májukat a Bach-virágterápia révén?

Cikkünkből megtudhatják, milyen pszichés tényezők befolyásolják a máj működését, a méregtelenítés folyamatát, és hogyan tudjuk szervezetünk ezen működését lelki úton támogatni. Az alvászavarok, a cselekvésképtelenség, a közöny vagy éppen a túlburjánzó vágyak mind a máj túlterheltségére utalhatnak, a gyógyulás útján pedig – a fizikai életmódváltás és kúrák mellett – a Bach-esszenciák is nagy segítségünkre lehetnek.

Zavar az avar? – Gereblyézés, avarégetés, fűnyírás: valóban szükséges?

Ha ősz, akkor lombhullás. Ha lombhullás, akkor gereblyézés. Vagy mégsem? Cikkünk fontos tudnivalókat tartalmaz az avar ökológiai, biológiai jelentőségéről, a komposztálás módjairól, illetve a túlzottan gyakori fűnyírás káros hatásairól. Hasznos tanácsok, hogy a kertrünkben ne csak mi érezzük jól magunkat, de az élővilág is.

A hely – filmajánló

Paolo Genovese filmje egy kávézóban játszódik, ahol egy titokzatos idegen kívánságokat teljesít – de megkéri az árát. Miközben azon töprengünk, ki lehet ő, húsba markoló kérdésekkel is szembesülünk: mi vajon mire lennénk képesek a gyógyulás, a szerelem, a pénz vagy a vágyott boldogság érdekében? Milyen céljaink vannak az életünkben, és milyen alkukat kötünk, hogy elérjük őket? Egy meghökkentő és mélyes elgondolkodtató, zseniális alkotás ajánlója.

Miért változnak ősszel aranyszínűvé a levelek? – A csillagmagvető – Csak egy parasztlányka vagyok… (három rövid mese)

Ahogy a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak lesznek, figyelmünk a sötét égbolton ragyogó csillagok felé kalandozik. E két kedves hangulatú őszi mesében is a csillagok fénye felé fordul a természet, és vele együtt az emberi lélek. A harmadik történet pedig Jeanne d'Arc történetét dolgozza fel mese formájában, akit Michael arkangyal hívott el a harca, és tette őt bátorrá és legyőzhetetlenné, hogy szabadságot szerezzen népének.