< 118      117. szám      116 >

Ízelítő a cikkek tartalmából:

A békés harcos útja – Interjú Dan Millman íróval

A Casparus kiadó meghívására a közelmúltban hazánkba látogatott Dan Millman, „A békés harcos útja” című könyv népszerű írója. Nagysikerű előadása előtt interjút adott többek között a Manifesztumnak is, melyben a boldogságról, a fájdalomról, a küzdősportokról és a könyvei mögött rejlő valós eseményekről mesélt.

A pentagram titkai – Aranymetszés térben és időben

Karácsonyhoz közeledve egy, az ünnephez szorosan köthető szimbólummal ismerkedhetünk meg: a pentagrammal vagy ötágú csillaggal, aminek ősidők óta különleges hatást tulajdonítanak. Cikkünk összefoglalja a szimbólum geometriai, művészettürténeti, szakrális és spirituális összefüggéseit.

Majommá tett emberiség – avagy az evolúcióelmélet kritikája 2. rész

Hogyan lett egy pulykahúsos szendvicsből a madarak evolúciós származását alátámasztó „bizonyíték”? Milyen alapvető hibái vannak az anyag önszerveződő képességét „bizonyító” híres kísérletnek, amit mindenki tanult biológiaórán? Miért vak a tudomány a DNS esetében arra, amit az űrlények kutatásakor vagy éppen a tőzsdei csalások kimutatásakor nyilvánvalónak tekint? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén mutatunk rá sorozatunk második részében az evolúcióelmélet további gyenge pontjaira.

Karácsony misztériuma a szellemtudomány fényében

A korábbi évek karácsonyi cikkeihez kapcsolódva folytatjuk Pál apostol Szeretethimnuszának elemzését. Az idei téma egyetlen mondat: „Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.” (1Kor. 13:7.) Lássuk, mennyi titkot, bölcsességet rejt ez a néhány szó!

Cél-tudat

Bár nagyon szeretnénk és tudjuk, hogy érdemes volna, többnyire mégis kevés figyelmet szentelünk céljaink kitűzésének és az ezekkel való tudatos munkának. Cikkünk abban szeretne segíteni, hogy a célok mellett való elköteleződés életünk mindennapi és termékeny része legyen. Vajon mi tesz boldogabbá: a cél elérése vagy a cél felé vezető út? Mekkora szerepe van az együttműködésnek a siker elérésében? Milyen a jól meghatározott cél? Mit jelent a felelősségvállalás a célok tekintetében?

Gőg – Út a gyalázattól az alázatig

Korunk embere hajlamos elfeledkezni róla, hogy a gőg egyike a legfőbb bűnöknek, hiszen manapság önmagunk fényezése, a „sztárság”, a „menőség” inkább erénynek számít, mintsem jellemhibának. Ébresztőnek szánt írásunk bibliai példák tükrében vizsgálja, hogy mi is a gőg, mi hozza létre a lelkünkben, milyen hatással van az önmagunkhoz, embertársainkhoz, illetve az égiekhez fűződő kapcsolatunkra, és mi jelenti rá a gyógyírt.

Az újjászületés rejtélye

A Szaturnusz bolygóhoz ősi idők óta a halál és a bölcsesség minősége kapcsolódik. Cikkünkből megtudhatjuk, hogy az antropozófus orvoslás szerint hogyan jelennek meg a szaturnuszi hatások az emberi szervezetben, mit jelent az „ólom-folyamat”, és milyen problémák esetében javasolt az ólommal való homeopátiás kezelés, gyógyítás.

Magyar királyok és uralkodók 10. rész – V. István, IV. (Kun) László, III. András

A címben szereplő három király zárta az Árpád-házi királyok sorát. Vajon mennyire valóságos kép él bennünk róluk? Mindhármuknak nehéz sors jutott, az idegen érdekek kereszttüzében, külső és belső viszályok közepette kellett fiatalon helytállniuk, s egyikük sem halt természetes halált. Haláluk pillanatáig küzdöttek az országért s a magyar népért. Az ő életükről és áldozatukról szól jelen cikkünk.

Túllátni önmagunkon (könyvajánló)

Valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk, hogy a közös élmények és a közös célok mindig jobban megmozgatnak minket kívül-belül, mint az egyéni törekvés. Az Arbinger Intézet legújabb könyve az együttműködés témáját járja körül, példákkal illusztrálva, hogy az önmagunkra irányuló, önközpontú szemlélet bekorlátoz minket, a másokat is figyelembe vevő, kifeléirányuló szemléletmód pedig megnyitja az utat a kiteljesedés felé.

A lámpagyújtogató karácsonya (mese)

Megható történet a szeretetteljes áldozat erejéről és a szívben megélt Karácsonyról, amely mindannyiunkat elvezethet a Krisztussal való találkozásig.