Tartalom:

 • Híres magyarok, akik formálták a világot – 3. rész
 • A dobogó kövek titkai – A pilisi szívmeridiánok nyomában – 5. rész
 • Az immunrendszer fejlődése és a gyermekbetegségek
 • A kézművesség mint önismereti út – 2. rész
 • Sir Percivale első kalandjai – Artúr király es a kerekasztal lovagjai
 • Karácsony misztériuma a csend fényében
 • Ébreszd fel a szépségedet! – 2. rész: Arcápolás
 • Adjunk teret az ünnepnek
 • Bakhita – A szabadság kulcsa – filmajánló
 • Télidő és ünnepvárás gyermekekkel
 • Karácsonyi meseválogatás
Megvásárol (nyomtatott)
   
Letölt (PDF)


< 133      132. szám      131 >

Ízelítő a cikkek tartalmából:

Híres magyarok, akik formálták a világot 3. rész: Gróf Festetics Imre, Brunszvik Teréz, Kőszeghi-Mártony Károly, Kőrösi Csoma Sándor

A 18. század végén, 19. század elején hazánk a Habsburg Birodalom része volt ugyan, ám önállóságát és nagyságát lakói magukban érezték. A tudományos és társadalmi fejlődést átszínezte a nemzeti identitás új alapra helyezése és az ország felemelésének igénye. A reformkor hajnalán az élet sok területére kihatott a nemzet új önmeghatározásának keresése. Ebből az időszakból tekintünk át négy kiemelkedő életutat.

Az immunrendszer fejlődése és a gyermekbetegségek

A szervezetben megfigyelhető működésekben, így az immunrendszer tevékenységében is – az agytól teljesen függetlenül – mérhetetlenül sok bölcsesség, intelligencia nyilvánul meg. Vajon hogyan alakul ez ki, miben nyilvánul meg, és milyen természetes módja van az immunrendszer erősítésének?

A kézművesség mint önismereti út – 2. rész

Két kezünk, szívünk ihletével megfűszerezve hihetetlen csodákat képes életre hívni! Saját kreativitásunk gyümölcseit éppúgy élvezhetjük, ahogy a természet áldásait. Ám azt, hogy képesek vagyunk-e világra hozni, ami ihletettségünkből fakad, ugyanúgy számos körülmény támogathatja és korlátozhatja, ahogy a napsütés, az eső, illetve az aszály, a fagy befolyásolja, hogy tele lesz-e a kosárkánk nyár derekán, avagy sem.

Sir Percivale első kalandjai – Artúr király és a kerekasztal lovagjai

Roger Lancelyn Green klasszikusa gyönyörű irodalmisággal tárja elénk Arthur és a Kerekasztal lovagjainak szívdobogtató történeteit jóról és rosszról, lovagi erényekről és bátor kiállásról, szerelemről és harcról, varázslatról és szentségről. Uralkodásának tetőpontján Arthur udvarában megjelenik maga a Szent Grál is, amelyhez „nem földi erővel juthatsz el, hanem csakis a szív tisztaságával.” Cikkünkben ebből közlünk egy izgalmas részletet.

Karácsony misztériuma a csend fényében

Bár a kanonizált evangéliumokból nem derül ki, de az apokrif írások közül több is hangsúlyozza, micsoda csend volt Jézus születésekor. Minden elhalkult. Mintha az egész világ elcsendesedett volna, mintha az egész teremtés lélegzet-visszafojtva figyelte volna a történéseket. Minden és mindenki csendben figyelt. Szó szerint „csendes éj” volt, ahogyan az ismert karácsonyi dalban is énekeljük. Kívül-belül csend volt és béke. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan lehet erre az isteni csendre ráhangolódni, hogyan lehet Isten csendjét megérezni.

Ébreszd fel a szépségedet! – 2. rész: Arcápolás

Bőrünk jelenti azt a határt, amely közvetlenül kapcsolódik a külvilághoz. Téglafalként véd bennünket a kórokozóktól és a mérgektől, megóv minket a túlhevüléstől, a kihűléstől, a kiszáradástól, begyógyítja a sebeinket – a legtöbb esetben úgy, hogy nem is kell benne segédkeznünk. A bőrünk azonban mindezen feladatok elvégzése közben a segítségünkre is szorul. Cikksorozatunk második részében körbejárjuk, mi mindent tehetünk az arcbőrünkért.

Adjunk teret az ünnepnek

Karácsony előtt fényfüzérek jelennek meg az épületeken, fákon. Ünnepi díszbe öltözik, megváltozik város és falu. Ugyanez játszódik le odabent, otthonainkban is. A hely és a tér szerepe fontos, de általában mégis tudatunk hátterében maradó elemei az életünknek. Foglalkozzunk egy kicsit ezzel a témával, a főbb aspektusokat idevágó önismereti kérdésekkel kiegészítve.

Bakhita – A szabadság kulcsa (filmajánló)

A Bakhita egy Szudánból származó rabszolganő története, aki már gyermekként rabszolgasorba került, majd később – egy kisebb csoda folytán – Olaszországba. Ott vált apácává, sőt az olaszok egyik legismertebb szentjévé is, akit a gyerekek a fekete bőre miatt Csokoládé anyának vagy Madre Morettának, azaz Fekete Anyának neveztek. A róla készült filmről olvashatunk inspiráló gondolatokat.

Télidő és ünnepvárás gyermekekkel

Többségünk számára az évszakok közül a tél hozza a legnagyobb kihívásokat és követeli a legtöbb erőfeszítést. Különösen igaz ez a szülőkre, akiknek az egyre hidegebb és sötétebb napokban még figyelmesebben kell gondoskodniuk gyermekeik öltözködéséről és elfoglaltságairól. Kellő tapasztalattal és felkészültséggel azonban a tél is épp olyan örömteli és szép időszaka lehet az évnek, melyre az idő múlásával jólesik majd visszaemlékezni. Ehhez nyújt segítséget 2 waldorf óvónő cikke.

Karácsonyi meseválogatás

Ezúttal Szent Brigid legendáját és Magdolna, a pásztorlány történetét ismerhetjük meg Jakob Streit szívmelengető írásában.